News
Swipe to the left

Superfoods Deel 1: Camu Camu

28 maart 2019

Sinds we een 2-tal jaar geleden zelf de voordelen hebben ontdekt van verschillende superfoods die je makkelijk aan je smoothie, breakfastbowl of sap kan toevoegen zijn we echt wel fan geworden van deze natuurlijke bronnen van voedingsstoffen. Dat is ook de reden dat we ze zelf aanbieden om als extra aan je smoothie toe te voegen.


Onze Superfoods blogreeks

Elke superfood heeft zen eigen voordelen, de meeste zelfs meerdere, maar ook hun eigen soms erg uitgesproken smaak.

En, ook al zijn er al best wel veel mensen die de voordelen van de verschillende soorten superfoods al heel goed kennen krijgen we toch nog heel vaak vragen over deze speciale vruchten of wortels.

Daarom hebben we besloten om deze superfoods, en in de eerste plaats de soorten die we zelf aanbieden, iets uitgebreider te bespreken door middel van een blogreeks.

We gaan de komende weken, naast de andere blogs ook telkens een superfood in detail bespreken, wat zijn nu de voordelen, waar moet je rekening mee houden, en ook belangrijk, wat is de smaak zodat je weet waarmee je ze het best mee kan mengen/aan toevoegen.

Dus, laten we van start gaan met de eerste in onze reeksblos.


Camu Camu

Het Amazoneregenwoud biedt een breed scala aan voedingsmiddelen die de basis zijn geworden voor voeding over de hele wereld. Enkele van de meest populaire items zijn chocolade, koffie, bananen en cashewnoten.

Een aantal minder bekende soorten fruit uit dit gebied krijgen al een tijdje aandacht, dankzij hun buitengewone gezondheidsvoordelen.

Een van de meest interessante is Camu Camu.

Camu Camu is een bes die van een boom wordt geplukt en is te vinden in natte, moerassige omgevingen. De bomen zijn meestal tussen de 3 en 6 meter hoog en de bessen van de camu camu-boom lijken op kersen en Camu Camu bomen kunnen tot 26 kilo fruit per jaar produceren.


Welke voedingsstoffen bevat Camu Camu?

Enkele belangrijke voedingsstoffen van camu camu zijn onder andere:

 • Kalium
 • Magnesium
 • Mangaan
 • Koper
 • Aminozuren (serine, leucine en valine)
 • Carotenoïden (luteïne, beta-caroteen en zeaxanthine)

Maar het allergrootste voordeel van de Camu Camu bes is de uitzonderlijke hoge hoeveelheid vitamine C.

Afhankelijk van de rijpheid kunnen bessen tot 60 keer de hoeveelheid vitamine C van een sinaasappel bevatten.


Belangrijkste gezondheidsvoordelen van Camu Camu

Met al deze voedingsstoffen gecombineerd in één kleine bes, is Camu Camu een perfecte aanvulling op gezonde voeding om een aantal veel voorkomende gezondheidsproblemen te voorkomen en te behandelen.

 • Uitstekende bron van antioxidanten:

Dankzij de enorme hoeveelheid vitamine C heeft de bes veel antioxidanten. Deze werken samen met je lichaam om het te beschermen tegen beschadiging door moleculen, de zogenaamde vrije radicalen, die bijdragen aan veel ziekten. Voorbeelden van ziektes die verband houden met vrije radicalen omvatten hart- en vaatziekten, musculaire degeneratie, artritis en de ziekte van Alzheimer.

 • Verbetert de fysieke prestaties:

De combinatie van voedingsstoffen in Camu Camu helpt de energie te verbeteren. Bovendien ondersteunen de aminozuren leucine en valine gezonde spieren, wat de algemene fysieke prestaties verbetert.

 • Bewakers tegen kanker:

Een hoeveelheid aan veel voorkomende milieutoxines is geïdentificeerd als kankerverwekkende stoffen. Gelukkig kan gezond eten een deel van de schade beperken. Studie na studie is tot dezelfde conclusie gekomen: Antioxidanten zijn nuttig bij het voorkomen en behandelen van vele vormen van kanker.

 • Ondersteunt een gezonde bloeddruk:

Er is aangetoond dat de combinatie van vitamine C en essentiële mineralen in Camu Camu de bloedvaten effectief ontspant en een gezonde bloeddruk ondersteunt.

 • Effectieve behandeling van jicht:

De pijn veroorzaakt door jicht kan dagelijkse activiteiten bemoeilijken. Artsen adviseren vaak ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen, indomethacine en naproxen. Camu Camu biedt een natuurlijk alternatief, omdat het krachtige ontstekingsremmende eigenschappen heeft die effectief kunnen zijn bij de behandeling van jicht.

 • Verbetert de cardiovasculaire gezondheid:

Het kalium in Camu Camu is belangrijk voor de gezondheid van het hart en de combinatie van antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen beschermt tegen atherosclerose, ook bekend als "verharding van de slagaders."

 • Helpt bij gewichtsverlies:

Studies tonen aan dat vitamine C de cortisolspiegels verlaagt, die direct gerelateerd zijn aan hoe het lichaam vet opslaat. Lagere cortisolspiegels betekenen minder vetopslag, wat leidt tot gewichtsverlies.

 • Vermindert het risico op diabetes:

Mangaan heeft een directe invloed op diabetes, vermindert het risico voor diegenen die de ziekte nog niet hebben ontwikkeld en vermindert de complicaties voor diegenen die al diabetes hebben.

 • Verhoogt de levergezondheid:

Vitamine C is een natuurlijke ontgifter, die belangrijk is voor de gezondheid van de lever op lange termijn. Het hoge vitamine C-gehalte van Camu Camu maakt dit een uitstekende oplossing voor het verbeteren van de leverfunctie.


Toevoegen van Camu Camu aan je voeding

Camu camu-bessen zijn uitzonderlijk zuur - een neveneffect van hun hoge vitamine C-gehalte. Daarom is het ongebruikelijk om de vrucht heel te eten.

In plaats daarvan is Camu Camu verkrijgbaar in poeder- of pilvorm. Degenen die voor de camu camu-poedervorm kiezen zoals onze eigen 100% biologische versie vermengen het meestal met zoetere dingen. Het kan bijvoorbeeld worden toegevoegd aan fruitsmoothies, op havermout worden gestrooid of in combinatie met bevroren desserts.

Uiteraard zijn wij grote fan van Camu Camu toe te voegen aan een zoetere smoothie zoals onze Strawberry Split of Mango Passion.

Zo, dat was onze eerste superfood die we in de picture willen zetten, iets minder bekend, maar echt wel een super food!

Stay tuned voor meer supernews...