News
Swipe to the left

Een alcoholstop op tijd en stond doet wonderen

22 januari 2020

Of het nu gaat over je goede voornemens verder te zetten, om deel te nemen aan Tournée Minerale of ikpas (resp. België en Nederland), of gewoon omdat je je lichaam wil zuiveren na de feestdagen, een alcoholvrije periode is altijd een goed idee.

Zelf hebben we het de laatste jaren al verschillende maal gedaan en ik moet zeggen dat het echt verlichtend werkt, zowel voor lichaam als voor geest.

Begrijp me niet verkeerd, ik geniet nog even zeer van een lekker glas wijn bij een lekkere maaltijd en ben grote fan van cocktails maar van tijd tot stond een pauze doet echt wonderen.

Daarom wouden we even de voordelen voor je opsommen.


Voordelen op korte termijn

Je slaapt beter

Als je een volledige stop inlast zal je onmiddellijk merken dat je veel meer energie hebt doordat je beter slaapt.

Regelmatig drinken kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden, waardoor je je moe en futloos voelt. Dit komt omdat drinken je slaapcyclus verstoort. Als je voor het slapengaan alcohol drinkt, kan je sneller in je diepe slaap vallen. Dit is de reden waarom sommige mensen vinden dat alcohol drinken helpt om in slaap te vallen. Maar naarmate de nacht vordert, breng je minder tijd door in deze diepe slaap en meer tijd dan gewoonlijk in de minder rustgevende slaapfase van Rapid Eye Movement (REM ).

Je slaapritme is enorm verstoord. Hierdoor kun je je de volgende dag moe voelen, ongeacht hoe lang je in bed blijft.

Dit is één van de voordelen die je na enkele dagen al zal merken en doet echt wonderen met je energie en humeur wat ook leuk is voor je omgeving.


Je ziet er beter uit

Minder alcohol drinken kan ook een positief effect hebben op je uiterlijk.

Alcohol is een diureticum, wat betekent dat je meer moet urineren, waardoor je uitgedroogd raakt. Hierdoor kunnen je huid en ogen er saai en futloos uitzien. Dit is ook de reden van die katerhoofdpijn. Je lichaam heeft vocht nodig om de alcohol uit je lichaam af te drijven waardoor er minder vocht rond je hersenen zit wat dan als gevolg heeft dat je een vervelende hoofdpijn kan krijgen.

Als je de hoeveelheid alcohol die je drinkt vermindert, zullen je huid en ogen er helderder uitzien.


Je gewicht

Alcoholische dranken bevatten ook veel calorieën, dus niet drinken maakt het gemakkelijker om een gezond gewicht te behouden.


Voordelen op lange termijn

Alcohol en kanker

Alcohol is gekoppeld aan zeven verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker en mondkanker.

Door alcohol te vermijden verlaag je je risico om kanker te krijgen.


Vette lever

Het is algemeen geweten dat stoppen met drinken een grote invloed heeft op je lever en de kans op het ontwikkelen van een leveraandoening enorm vermindert.

Regelmatig overmatig drinken (meer dan 14 eenheden per week voor zowel mannen als vrouwen) kan leiden tot leververvetting.

De lever zet glucose om in vet en stuurt het door het lichaam om op te slaan voor wanneer we het nodig hebben bv bij inspanningen. Alcohol beïnvloedt de manier waarop de lever vet omzet zodat het zelf vol zit met vet en gezwollen wordt. In een vroeg stadium veroorzaakt een vette lever niet vaak duidelijke symptomen, dus je weet misschien niet dat je lever beschadigd is. Echter, als de leverbeschadiging toeneemt, kan je je ongemakkelijk voelen en kan je je eetlust verliezen. Een regelmatige bloedtest kan dit aantonen en helpen maatregelen te nemen.

Het goede nieuws is dat als je lever niet te beschadigd is na vier tot zes weken niet drinken, hij meestal weer normaal gaat functioneren. Als er echter te veel schade is, zal de lever niet kunnen herstellen en kan cirrose van de lever of leverziekte zich gaan ontwikkelen. Als dat gebeurt, moet je stoppen met drinken en medische hulp zoeken.


Verlaagd gezondheidsrisico in het algemeen

Hoe meer je drinkt, hoe groter het algemene risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen, waaronder:

  • Levercirrose
  • Hersenbloeding of beroertes
  • Mondkanker
  • Borstkanker
  • Hart-en vaatziekten en hoge bloeddruk
  • Verminderde seksuele drift


Afhankelijk zijn van alcohol/verslaving

Er zijn verschillende soorten alcoholverslaving en er is een glijdende schaal van hoe ernstig die afhankelijkheid van alcohol kan zijn. Iemand die regelmatig alcohol drinkt, kan het moeilijk vinden om zijn patroon te veranderen en te beperken of zelfs te stoppen.

De symptomen van alcoholafhankelijkheid kunnen fysiek en/of psychologisch zijn en je hoeft niet altijd alcohol te drinken tot extreme niveaus om afhankelijk te worden of tot een punt te komen dat dit invloed heeft op bepaalde aspecten van je leven zoals relaties, familie, geestelijke gezondheid of werk.

Even een stop inlassen kan een zeer goede manier zijn om dit te testen en indien nodig aan te pakken.


Conclusie

Een tijdje niet overdrijven of het beperken/verminderen van alcohol, kan al vrij snel echt een verschil maken.

Hoe minder je drinkt, hoe minder risico je gezondheid op lange termijn loopt dus probeer eens enkele dagen of een periode van enkele weken een alcoholstop in te lassen en ervaar zelf de positieve impact.

Laat ons zeker weten wat je eigen ervaringen/tips zijn maar vooral, genieten van tijd tot stond en drinken met mate lijkt ons echt geen probleem…


Gezonde groetjes,

Kevin.